Liikuntaesteisten sisustussuunnittelussa on tärkeää huomioida esteettömyys, turvallisuus ja käytännöllisyys. Tavoitteena on luoda tila, jossa käyttäjä voi liikkua ja toimia mahdollisimman itsenäisesti. Tässä tärkeimpiä asioita:
__________________________
Esteettömyys
Tilankäyttössä on huomioitava, että huoneissa ja käytävillä tulee olla riittävästi tilaa pyörätuolille tai rollaattorille (vähintään 150 cm halkaisijaltaan oleva kääntötila). Oviaukkojen tulisi olla vähintään 90 cm leveitä. Liukuovet ovat hyvä vaihtoehto. Poista kynnykset tai käytä matalia, luiskattuja kynnyksiä.
Turvallisuus
Käytä tasaisia ja liukumattomia lattiamateriaaleja. Vältä irtomattoja tai kiinnitä ne kunnolla. Asenna tukikaiteet kylpyhuoneeseen, makuuhuoneeseen ja muihin avustusta vaativiin tiloihin. Riittävä ja tasainen valaistus on tärkeää, erityisesti portaiden ja käytävien kohdalla. Liiketunnistimella toimivat valot ovat käytännöllisiä.
Keittiö
Säädettävät työtasot ja kaapistot, joita voidaan laskea ja nostaa, parantavat käytettävyyttä. Asenna laitteet, kuten uuni, jääkaappi ja mikroaaltouuni, sopivalle korkeudelle pyörätuolikäyttäjälle. Vältä ylähyllyjä ja suosi vetolaatikoita, jotka liukuvat helposti.
Kylpyhuone
Suihkutilan tulee olla esteetön ja varustettu kaiteilla. Suihkutuoli on tärkeä apuväline. Valitse korotettu WC-istuin ja lisää tukikaiteet molemmille puolille. Säädettävä tai riittävän matala pesuallas mahdollistaa käytön istualtaan.
Kalusteet
Aseta huonekalut niin, että niiden ympäri voi liikkua helposti. Valitse kalusteita, joissa on säädettävä korkeus tai jotka on suunniteltu esteettömiksi. Varmista, että huonekalut ovat tukevia eivätkä liiku helposti.
Teknologia ja älykodit
Käytä älykkäitä valokatkaisijoita, ja verhojen sähköisiä aukaisijoita, sekä ovien aukaisuja. Nämä helpottavat arkea. Ääniohjattavat laitteet, kuten valaistus ja viihdejärjestelmät, lisäävät itsenäisyyttä. Asenna hälytysjärjestelmät, jotka helpottavat avun kutsumista tarvittaessa.
Henkilökohtaiset tarpeet
Jokaisen käyttäjän tarpeet ovat yksilöllisiä, joten suunnittelu tulee tehdä yhteistyössä käyttäjän kanssa. Toimivuuden lisäksi sisustuksen tulee olla viihtyisä ja kodikas. Näillä ratkaisuilla voidaan parantaa merkittävästi liikuntaesteisen henkilön asumismukavuutta ja elämänlaatua.
__________________________
Sokean henkilön sisustussuunnittelussa on tärkeää keskittyä tilan esteettömyyteen, turvallisuuteen ja toiminnallisuuteen. Tässä on avainasioita, jotka tulee ottaa huomioon:
__________________________
Selkeä tila ja esteettömyys
Huonekalujen ja esineiden sijoittelu tulee olla johdonmukaista ja loogista. Muutoksia tulisi tehdä vain tarvittaessa ja niistä on hyvä ilmoittaa. Tällä saadaan asukkaalle turvallinen olotila ja selkeä layout. Poista ylimääräiset huonekalut ja varmistaa, ettei lattialla ole esteitä, joihin voisi kompastua. Näin minimoidaan esteet. Tärkeitä esineitä, kuten avaimia ja puhelinta, varten on hyvä varata omat, helposti tunnistettavat paikat. Tätä kutsutaan avainsijainniksi.
Tuntoaistin tukeminen
Käytä erilaisia materiaaleja, kuten mattoja, lattialaattoja tai seinäpaneeleja, tekstuureja tilojen erottamiseen. Esimerkiksi keittiö ja olohuone voi erottaa matolla. Huomioi, että asukas varmasti tunnistaa pinnat. Huonekalujen ja pintojen tulee olla selkeästi tunnistettavissa materiaalien ja muotojen perusteella.
Valaistus ja kontrastit (jos henkilöllä on osittainen näkökyky)
Värikontrastit seinien, lattioiden ja huonekalujen välillä auttavat hahmottamaan tilaa. Valitse vahvoja kontrasteja kotiin. Jos näkökykyä on jonkin verran jäljellä, säädettävä ja häikäisemätön valaistus voi auttaa.
Turvallisuus ja ergonomia
Turvalliset liikkumareitit on hyvä pitää vapaana ja helppokulkuisina. Vältä teräviä kulmia huonekaluissa ja käytä pyöristettyjä muotoja. Aseta käsijohteita portaikkoihin tai muihin kriittisiin kohtiin, joissa tukea tarvitaan. Käytä herkkiä palovaroittimia. Käytä savuhälyttimiä, jotka toimivat tärinällä tai äänellä.
Äänimaailman optimointi
Huomioi akustiikka. Äänimaailman selkeys auttaa tilassa suunnistamisessa. Käytä ääntä vaimentavia elementtejä, kuten mattoja ja verhoja, vähentämään kaikua. Käytä ääniohjausta hyödyksesi. Kodin älylaitteet, kuten valaistus ja viihdejärjestelmät, voivat olla ohjattavissa äänikomennoilla.
Henkilökohtaiset tarpeet
Kysy asukkaalta, mitkä ratkaisut toimivat parhaiten kyseiselle henkilölle. Monet sokeat käyttävät esimerkiksi kosketusnäytöllisiä laitteita tai apuvälineitä, jotka tulisi huomioida. Tee koti tutuksi. Uuteen tilaan muuttamisen yhteydessä on tärkeää, että henkilö voi tutustua kaikkiin tiloihin rauhassa ja oppia niiden rakenteen. Huolellisesti suunniteltu ympäristö lisää sokean henkilön itsenäisyyttä ja turvallisuuden tunnetta arjessa.
__________________________
Kuuron henkilön sisustussuunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon heidän tarpeensa visuaalisuuden ja tilankäytön suhteen. Tässä on muutamia keskeisiä asioita:
__________________________
Visuaalinen kommunikaatio
Tilat tulisi suunnitella siten, että kaikki asunnon osat ovat helposti nähtävissä. Avoimet pohjaratkaisut ja vähäiset esteet tukevat visuaalista yhteyttä. Strategisesti sijoitetut peilit tai lasiset väliseinät voivat auttaa seuraamaan, mitä ympärillä tapahtuu. Riittävä ja säädettävä valaistus on tärkeää viittomakielen käyttöä ja kasvonilmeiden havainnointia varten. Vältä häikäiseviä valonlähteitä.
Tärinä- ja valosignaalit
Asenna visuaalisia hälytysjärjestelmiä, kuten valovilkkuja, palohälyttimiin, ovikelloihin ja puhelimiin. Lattiavärinä eli tärinäilmoittimet voivat auttaa esimerkiksi puhelimen tai hälytyksen tunnistamisessa.
Akustiikan hallinta
Vaikka kuuro ei kuule, heidän ympärillään olevat kuulijat voivat hyötyä hyvästä akustiikasta. Käytä ääntä vaimentavia materiaaleja, kuten mattoja, verhoja ja akustisia paneeleja, estämään kaikua.
Tilan esteettömyys
Avoimet ja leveät kulkuväylät ja liikkkumis reitit helpottavat liikkuvuutta ja näkyvyyttä tilassa. Värien ja materiaalien kontrastit voivat auttaa kuuroa henkilöä hahmottamaan tilan selkeämmin.
Sosiaalinen vuorovaikutus
Huonekalujen sijoittelu tulisi järjestää siten, että ne tukevat kasvotusten tapahtuvaa keskustelua (esim. sohvaryhmä ympyrässä). Luo paikkoja, joissa kokoontuminen ja viittomakielinen kommunikointi on helppoa. Tämä tuo yhteisöllisyyden tunnetta.
Henkilökohtaiset tarpeet
Kysy kuuron henkilön omia toiveita ja tarpeita, koska heidän kokemuksensa ja arjen haasteensa voivat vaihdella. Näiden seikkojen huomioiminen auttaa luomaan tilan, joka tukee hyvinvointia ja sujuvaa arkea.
__________________________
Vanhusten kodin sisustussuunnittelussa on tärkeää huomioida turvallisuus, mukavuus ja helppokäyttöisyys. Tässä on keskeisiä asioita:
__________________________
Turvallisuus
Valitse liukumattomat materiaalit ja vältä mattoja, jotka voivat aiheuttaa kompastumista. Poista kynnykset tai käytä ramppia. Lisää portaisiin kaiteet molemmille puolille. Riittävä ja tasainen valaistus vähentää kompastumisriskiä. Yövalot ovat hyödyllisiä. Asenna tukikaiteet ja liukuesteet suihkutiloihin. Suihkutuoli ja käsisuihku voivat lisätä mukavuutta.
Ergonomia ja käytännöllisyys
Valitse tukevat huonekalut, korkeaselkäiset tuolit, joissa on käsinojat. Vältä matalia tai upottavia sohvia. Säilytä keittiössä usein käytetyt tavarat helposti saavutettavilla korkeuksilla. Induktioliesi on turvallisempi valinta. Asenna helposti avattavat ovet ja kahvat (esim. vipukahvat).
Esteettömyys
Leveät oviaukot helpottaa liikkumista, jos käytössä on apuvälineitä. Suunnittele tila niin, että apuvälineille, kuten rollaattorille tai pyörätuolille on riittävästi tilaa.
Mukavuus ja viihtyisyys
Käytä rauhoittavia ja helposti erotettavia värejä, jotka auttavat havaitsemaan eri tilat. Valitse pestäviä ja allergiavapaita materiaaleja tekstiileissä. Sisällytä tuttuja elementtejä ja henkilökohtaisia esineitä, jotka luovat kodikkuutta.
Teknologia ja älykodit
Turvahälytykset ovat tärkeitä arjessa Asenna helppokäyttöiset hälytysjärjestelmät, kuten kaatumishälytin. Älyvalaistus on tärkeä lisä arjessa. Liiketunnistimella toimivat valot helpottavat liikkumista pimeässä. Etävalvonnalla on Mahdollisuus hoitaa kodin valvontaa ja yhteydenpitoa nykyaikaisen teknologian avulla. Hyvä suunnittelu voi parantaa merkittävästi vanhusten itsenäistä asumista ja elämänlaatua.
__________________________
Rakkaudella Marika
Marikan SisustusStudio
www.sisustusstudio.com
Viimeisimmät kommentit